Светът отново регистрира нарастване на честотата на COVID-19. Катастрофата се случва в Индия:

...
Светът отново регистрира нарастване на честотата на COVID-19. Катастрофата се случва в Индия:
Коментари Харесай

Лекар: Ковид удря тялото там, където има проблем

Светът още веднъж записва повишаване на честотата на COVID-19. Катастрофата се случва в Индия: за седмица има повече от два милиона инфектирани, учените приказват за мощен нов индийски вариант - " двоен мутант ". Заедно с други варианти, това кара експертите да се замислят дали имунизацията ще бъде ефикасна и в случай че не, какъв брой евентуално е да има нова разрушителна вълна на COVID-19. 

Lenta.ru попита Анчу Баранова, доктор на биологичните науки, професор в Училището по систематична биология към Университета Джордж Мейсън (САЩ), основен откривател на Центъра за медицински генетични проучвания на Руската академия на науките , за протичащото се с ковид днес .

- Какво ще кажете за разновидностите в този момент? Китайската версия, която в началото беше в Ухан, към този момент се промени?

- Вирусът през днешния ден има доста лица и доста ръце. Имаме английска версия, която се оказа не толкоз страшна. В съпоставяне с други, той просто се популяризира по-бързо. Има бразилска версия, която не е изцяло характеризирана, само че наподобява грозна; Южноафрикански вариант, което е обвързвано с нараснал риск от повторна зараза. Има и куп " домашно отгледани " варианти - калифорнийски, сибирски и други. Но тези варианти са повече или по-малко патогенни, не е изцяло ясно.

Доколко тези варианти могат да избегнат към този момент съществуващите ваксини, също не е изцяло изяснено. Просто тъй като за естественото охарактеризиране на всеки нов вариант е належащо присъединяване както на сертифицирани лаборатории, способни да работят с дивата „ корона “, а не със особено създаден псевдовирус и разработчици на ваксини.

Необходимо е да се оцени доколко пробите от кръвна плазма на имунизираните са в положение да обезвреждат всеки от вирусните разновидности. В този случай е желателно да се оцени цялата линия от естествени вируси в една и съща проба от стотици серуми. Няма доста лаборатории по света, където биха могли да се правят сходни проучвания.

Вече е ясно, че резултатът от имунизациите против най-новите варианти ще бъде понижен, въпреки и не до нула.

" Прозорецът " на имунитета също ще бъде понижен при тези, които са имали общоприетия вид на SARS-CoV-2. Ако в този момент това е приблизително за шест месеца, тогава имунитетът ще застане пред нови варианти, да речем, три до четири месеца. Цифрите тук не са точни.

- Днес учените назовават ​​индийския вариант най-опасен, тъй като той е „ двоен мутант “. Какво значи?

- Двойната разновидност може да се случи по два метода. Първият е, че единият просто се образува по ред, по-късно другият. Това е общоприетата версия и е много мудна. Но има и бърз метод, когато два вируса влязат в една и съща клетка, обменят РНК между тях - надлежно получаваме хибридна версия с две разновидности едновременно.

Преди това е потвърдена геномна рекомбинация на равнище РНК в коронавируси, разнообразни от SARS-CoV-2. Но в епруветка. В такива случаи постоянно остава въпросът дали това може да се случи в популацията.

Първото споменаване на хибридната рекомбинационна коронавирусна зараза беше направено в началото на февруари на виртуална научна конференция, проведена от Нюйоркската академия на науките.  " Силно мутирал хибрид " на ковид е разпознат от доктор Бети Корбер, откривател в Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико. Нейната работа обаче не е оповестена, което значи, че към момента не е прегледана от научната общественост.

По време на процеса на секвениране на вируса в лабораторията, доктор Корбер видя, че вирусът има два генетични " подписа " от два разнообразни разновидността едновременно, и заяви за това със угриженост. Всъщност наподобява, че е казусът с рекомбинацията на два варианта на вируса в един интензивен. Рекомбинацията разрешава на два вируса бързо да смесват генетичния материал, кодиран в тяхната РНК. Съществуват теории, които допускат, че новият ковид, причиняващ COVID-19, е можел да е резултат от  композиция от два или повече съществуващи вируса - въпреки и по-хетерогенни от родовите варианти на разновидността, разпознат от Korber.

Индийският " двоен мутант " е разказан за първи път през октомври 2020 г. В него няма  две разновидности, а пет или шест, до момента в който две са изключително порочни. През октомври нямаше доказателства, че този вариант ще нахлуе в Индия, тъй че никой не беше доста обезпокоен и карантината в страната беше анулирана. Но през април Индийският консорциум за геномика SARS-CoV-2 (INSACOG) заяви, че в най-тежко засегнатото положение на Махаращра се следи доста нарастване на каузи на пробите с разновидности E484Q и L452R спрямо декември 2020 година

Това значи, че мутантът несъмнено е по-заразен от по-стандартните му аналози.

Досега обаче никой от учените не е изрично споделил, че този вариант е рекомбинантен, макар че към този момент има доста косвени, само че безапелационни доказателства в интерес на хипотезата за бързото развиване на коронавирусите.

- На процедура какво значи това за човечеството?

- Ако се случи рекомбинация, тогава полимутантните варианти, способни да обезвреждат действието на ваксиналните антитела, ще зародят бързо и непредсказуемо. Тоест ще има директна съразмерност: интензивността на огнището във всяка съответна област ще зависи от постоянството, с което асимптоматичните и безсимптомни жители ще вървят без маски и ще събират спомагателен вирусен товар.

- Виновен ли е злият " двоен мутант " за третата вълна от епидемията в Индия?

- Има цялостен комплекс от аргументи. Лятото идва в Индия, ужасна горещина. Освен че климатиците в къщата не са всички, само че не всички лечебни заведения са оборудвани с тях. Градовете са каменни джунгли, не може да се диша в жегата. През лятото оксигенацията, т.е. насищането на тялото с О2, пада заради топлината. И в случай че всичко това е плюс вирус, резултатът се ускорява. В лечебните заведения има дефицит на О2, т.е. този тип поддръжка е недосегаем за доста пациенти. Ваксините в Индия не са задоволителни.

Но въпреки всичко би трябвало да вземете поради, че популацията на страната е 1,4 милиарда. Когато виждаме ужасни фотоси на трупове, изгаряни по улиците, на двама души, лежащи на едно легло в лечебни заведения, би трябвало да разберем, че всички тези ужаси са съсредоточени в Мумбай и неговите покрайнини. Това е индустриалният център на страната, където хората живеят препълнени. Това не се случва в цялата страна. По отношение на броя на случаите на глава от популацията Индия към момента изостава от Съединени американски щати.

- Може ли да стигне до други страни?

- Няма подозрение, че ще стигне до там. Между другото, в Индия управляващите оповестиха цялостна победа над пандемията през зимата и подвигнаха карантината. Сега - стотици хиляди нови случаи всеки ден

- Има ли връзка сред лекуването на разнообразни варианти ковид? Например, някои медикаменти по-добре стопират бразилската разновидност, други английската. ..

- Не, въобще няма връзка, тъй като на процедура няма медикаменти, които да прекъсват взаимоотношението на S-протеина на ковид и ACE2 рецептора, който влачи вируса в човешката клетка. Единственото лекарство, което може да повлияе на процесите на хващане на вируса от клетките, е арбидолът. В научно отношение това лекарство не е толкоз неприятно, просто е едва. Разбира се, можете да го приемете, няма подозрение за сигурността, само че това ще бъде единствено дребен асистент, като удавник, който сграбчва сламка. За в бъдеще се нуждаем от медикаменти, които работят за вируса, който към този момент е в клетката, защото главната вирусна машина е податлива на разновидности много малко. Тези медикаменти ще работят без значение от това кой вид на S-протеина е внесъл вируса в клетката.

- Тоест, нищо ново оздравително не се е появило през годината?

- Появиха се няколко високотехнологични лекувания, които в действителност оказват помощ. Това е коктейл от антитела, който се употребява за лекуване на Доналд Тръмп . С новите варианти на ковид антителата, несъмнено, работят по-зле. Но този проблем може да бъде решен посредством наливане на още. Лекарството обаче е интравенозно, т.е. употребява се единствено за приети в болница и е доста по-ефективно, когато заболяването едвам стартира да се развива в организма. Но по това време пациентът към момента е вкъщи и скъпият коктейл от антитела не стига до него.

" Allocetra " се появи в Израел - това е способ за лекуване. Кръвните кафези се вземат от пациента, в епруветка те предизвикват началния стадий на апоптоза, т.е. клетъчна гибел. Но клетките не умират изцяло, те се поддържат живи. Когато пациентът развие цитокинова стихия, апоптотичните кафези се връщат интравенозно. Имунната система на пациента ги нападна. Представете си глутница гладни вълци, които тичат след вас. И тогава те пускат заешко месо върху тях от хеликоптера. Вълците незабавно сменят посоката, ядат и лягат. Цитокиновата стихия отшумява от единствено себе си.

Русия също по този начин разгласи патент за лекарството Mir-19. Но описанието му е доста неразбираемо. Най-вероятно става дума за примес от микро-РНК, способни да свързват коронавирусна РНК в горните дихателни пътища с вяра за долните. Такива микро-РНК би трябвало да бъдат синтезирани от нулата, в големи количества и по-късно тествани. Такива медикаменти е малко евентуално да бъдат налични за необятно приложение. Все още няма вълшебно хапче.

- Какъв тип симптоматика развива пациентът съгласно вариантите?

- Това зависи само от характерностите на човешкото тяло. Един и същи вирус ще аргументи увреждане на стомашно-чревния тракт на един човек и неврологични проблеми на различен. Ако червата на човек не работят добре, няма естествена антивирусна отбрана, има малко имуноглобулини вид А, тогава SARS-Cov-2 може да се развъжда в стомашно-чревния тракт.

В същото време имаме доста хора, които имат проблем с кръвно-мозъчната преграда. И това се случва по-често, в сравнение с си мислите. Да кажем, че някой прави слънчеви бани на плажа, прегрял на слънце и има главоболие - това е леко нарушаване на бариерата. И по това време той хвана covid. Обикновено вирусът не би проникнал в мозъка, само че в този случай има огромна възможност. Тоест, всички признаци и прояви на болестта зависят от индивида и от събитията, при които е настъпила инфекцията.

Най-важното нещо, което разбрахме от април 2020 година е, че covid не е белодробно заболяване. Всички човешки системи могат да бъдат развалени - мозък, сърце, кръвоносни съдове, бели дробове и т.н. Какво ще пострада най-вече зависи от общия запас на организма и от неговите самостоятелни характерности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР